Sabtu, 31 Ogos 2013

Jeruk

Kali nie saya nak berkongsi satu resepi atau cara nak buat jeruk ala kampung yang mudah, jimat dan sedap.. sangat-sangat simple.. kalu di tempat saya , buah nie dipanggil buah "mera" ada sesetengah kawasan panggil buah nie buah "Amra" dan ada juga yang panggil buah nie buah "kendodong".. tak kisahlah panggilan yang ana pon asalkan buah nya sama sedap.. dfari segi saiz plak, tak kisah sama ada kecil atau besar, dua-dua boleh dijadikan jeruk.. yang penting buah tu tidak boleh kekuningan kerana ia terlalu masak.. nanti tak sedap plak..

* Ini dia cra-cara nak buat jeruk amra..

Bahan-bahan

1. Buah Amra
2. Garam
3. Gula
4. Air

* tengok sikit jer kan bahan- bahan dia

Cara-cara

1. Kupaskan kulit buah tersebut ( kalau tak kupas pon x per, ikut citarasa sendiri)
2. Potong buah kepada 4 bahagian
3. Basuh buah tersebut dengan air bersih sehingga hilang getah pada buah
4. Rendamkan buah tersebut dengan air garam selama 2-3 hari ( masin tu biar berpada)
5. Tuangkan rendaman air garam dan sejat buah tersebut..
6. Didihkan air gula ( pastikan mendidih, manis pon biar berpada)
7. Tuangkan air gula yang mendidih kedalam bekas yang berisi buah ( supaya tekstur buah menjadi keras)
8. Apabila sejuk masukkan kedalam peti sejuk..
9. Siap sedia untuk dimakan...

Sekeian.. SELAMAT MENCUBA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kembara Turkey Hari Ke 2 (9 Hari 7 Malam)

Hari ke2 : Bolu - Ankara - Cappadocia 8 September 2019 Ok, aku dah check out kat Kolu Hotel, Bolu pukul 8 pagi. Dia punya excited ...